Към древни и модерни техники прибягват отново земеделските производители в Испания

...
Към древни и модерни техники прибягват отново земеделските производители в Испания
Коментари Харесай

Земеделци с невиждана реколтата! Надлъгаха промените в климата

Към антични и съвременни техники прибягват отново земеделските производители в Испания и Италия. Причина за това е потребността от отбрана на производството на обичани районни артикули, в това число зехтин и просеко, защото измененията на климата ги принуждава да се приспособяват все по-бързо, написа Ройтерс.

Изправени пред рисковото време, което аргументи милиарди евро загуби и в двете страни, фермерите в Испания бързо преоткриват обичайното потребление на култури, засадени сред дърветата, с цел да защитят почвата в маслиновите горички. Същевременно италианските им колеги прибягват до новите технологии, с цел да употребяват най-добре водните запаси.
-->
Испания и Италия са най-големите производители на зехтин в света, само че промишлеността е изправена през суша и опустиняване на земеделските земи. Мадрид сигнализира, че повече от една пета от земята е изложена на висок риск да стане безплодна.

Италия, известна с виновността и пшеницата за тестени произведения, през 2022 година претърпя една от най-тежките си суши от 70 години. Тази година продължи с още едно горещо лято, прекъсвано от разрушителни градушки на север, в сходство с прогнозите на учените за измененията на климата в района.

Италианската селскостопанска промишленост е третата по величина в Европейския съюз по стойност на продукцията, след Франция и Германия, и пред Испания, която е на четвърто място.

Андреа Ронка, който отглежда зърнени култури за говедовъдната плантация на фамилията си в провинция Мантуа в Северна Италия, употребява сателитни изображения, с цел да наблюдава къде земята му е най-суха. " Мога да контролирам напояването когато и да е, даже от смарт телефона си, като заобикалям всевъзможни загуби ", разяснява Ронка.

Испанският фермер Мигел Морено е първият, приложил така наречен покривни култури. Той стартира да отглежда трева край дървета преди съвсем 30 години, с цел да спре водата, която се оттича надолу по хълма в неговата маслинова горичка от 74 хектара в южния район на Андалусия.

Синът му Анхел споделя, че преди този момент там почвата е ерозирала и са се образували огромни пукнатини.

Покривни култури в този момент се употребяват в към 30 % от маслиновите горички в Испания, съгласно испанското министерство на земеделието, като учените и фирмите чакат бърз напредък през идващите няколко години.

Екологичните тласъци на Европейския съюз и суровата действителност форсират измененията. Засегнатото от сушата произвеждане на зехтин в Испания е спаднало до 663 000 тона предходната година, по-малко от половината от междинните 1,45 милиона тона, регистрирани от предходните четири реколти, съгласно държавното управление.

Най-големият кооператив за производители на маслини в Испания " Дкооп " (Dcoop) също чака ниска годишна продукция през тази година заради сушата.

Прогнозите са, че производството на вино в Италия ще спадне с 12 % тази година, откакто рисковите метеорологични условия и гъбичните болести засегнаха лозята, което значи, че Италия ще загуби позицията си на най-големия производител на вино в света от Франция.

Стари способи

Учените споделят, че възобновяване на покривни култури като треви и бобови растения в редовете сред маслиновите дървета може да работи като гъба за опазване на вода, попречване на неочаквани наводнения и възобновяване на хранителни субстанции.

В кратковременен проект е допустимо практиката да понижи добивите, само че може да увеличи качеството на маслото и да отбрани почвата за бъдещи реколти, откри изследване от 2019 година в списание " Джърнъл ъв нутришън енд плант сайънс ".

Испания към този момент е пионер в методите за икономисване на вода, употребявани в съвсем всеки стадий от производството на зехтин, споделя Гонсало Делакамара, шеф на Центъра за водите и климатичната акомодация в Мадрид.

Покривните култури " действат като микрорезервоари, което значи, че всяка капка дъждовна вода остава на земята по-дълго, преди да изтече ", изяснява професорът по агроинженерство в университета в Кордоба Емилио Гонзалес.

Голата почва, която към момента се вижда в множеството маслинови градини в Южна Испания, не всеки път е била норма.

Обработването и почистването на растителност стана необятно публикувано с въвеждането на промишлени пестициди и торове през 60-те и 70-те години на предишния век, споделя Антонио Мансанеда, професор по екология в университета в Хаен.

Европейският съюз има за цел да понижи загубата на хранителни субстанции с 50 % до 2030 година През януари той стартира да субсидира фермерите, които употребяват покривни култури като част от новата Обща селскостопанска политика (ОСП).

Практиката може да възвърне биоразнообразието, в това число потребни инсекти, което от своя страна може да помогне на фермерите да управляват вредители като маслинова плодова муха и маслиновия молец, показва Мансанеда.

Фермерът Анхел, който отглежда маслини, споделя, че откогато е въвел покривните култури, той е забелязал увеличение на броя на птиците - сови, косове, гургулици, папуняци, както и на влечугите.

Потребителски напън

" Деолео " (Deoleo), най-големият продавач на зехтин в света, закупи 45 % от суровината си предходната година от производители, които ползват устойчиви практики, в това число покривни култури, разяснява в изявление Мариу Лукети, международен маркетинг шеф и началник на отдела за резистентност на компанията.

По думите ѝ " Деолео " е била принудена както от клиенти като " Уолмарт " (Walmart) в Съединени американски щати, по този начин и от регулации да купува зехтин от производители, употребяващи устойчиви практики.

Групата за агрохимикали и семена " Синджента " (Syngenta) със седалище в Швейцария стартира да предлага примес от семена за покривни култури в Испания тази година.

През идната година се чака практиката да се усили експоненциално " за битка с негативните резултати от сушата ", декларира Луис Миранда, началник на отдела за стабилно земеделие на " Синджента " в Испания.

Дълги интервали на суша, последвани от проливни дъждове, са измежду главните аргументи за ерозия на почвата.

Във фермата за маслини на Доминго Албасете ерозията на почвата е оставила единствено отломки и камъни. Сега той копае загради с тежки машини, с цел да улавя дъждовна вода в локви, които се просмукват в земята, вместо да оголват горния почвен пласт.

Професорът по екология Мансанеда също е координатор на финансирания от Европейски Съюз план " SOIL O-LIVE " и тества способи за възобновяване на деградиралата земя на Албасете.

При един от тях Мансанеда употребява дървени въглища, създадени в кислороден вакуум, способ, прочут още на племената в Амазонка от предколумбовия интервал, който се оправя с киселинността на почвата и усъвършенства задържането на вода и хранителни субстанции.

Италия се обръща към технологиите

В Италия, където практики като покривни култури към този момент са необятно публикувани, от ден на ден фермери в този момент се обръщат към цифровите технологии, които им дават преимущество, изключително в опазването на водата.

Екстремното време през 2022 година аргументи вреди, оценени на 6 милиарда евро в селското стопанство, съгласно главното фермерско лоби на Италия " Колдирети " (Coldiretti).

Делът на земята, обработвана благодарение на цифрови принадлежности, е повишен до 8 % през 2022 година от 6 % миналата година, до момента в който разноските са нарастнали до 2,1 милиарда евро от едвам 100 милиона евро през 2017 година, съгласно Smart AgriFood Observatory на Миланския политехнически университет и университета на Бреша.

Промяната лиши време, само че беше предизвикана от нуждата да се пести вода в една все по-суха страна и беше подкрепена от разцвета на агротехнологичните стартъпи, разяснява професор Марко Тревизан, декан на Факултета по селскостопански науки в Католическия университет в Пиаченца.

" Закъсняхме, тъй като бяхме привикнали да имаме доста вода на наше разположение, изключително в северната част на Италия ", добавя той.

Винопроизводителите са измежду тези, които се приспособяват към новите климатични условия.

" Намираме се в хълмовете, където има малко вода ", споделя Симоне Рех, която създава към 250 000 бутилки годишно основно пенливо вино просеко в провинция Тревизо, близо до Венеция.

В лозето на Рех датчиците в този момент следят въздуха и почвата, с цел да мерят фактори като температура и изпарение от листата, ограничения, които съгласно него са помогнали на лозето да устои на миналогодишната суша. Дъждовната вода и отпадъчните води от измиването на избата се събират, пречистват и употребяват наново.

Подобни начинания се подхващат от каталунските производители на кава в Северна Испания.

На южния италиански остров Сицилия Себастиано Конти е оказал помощ за повторното въвеждане на развъждането на ориз без наводнение на полета, разчитайки на технология за основаване на леки скатове, които могат да устоят на жестокия климат на острова.

" С машини с лазерно ориентиране създадохме минимални наклони, които дружно с типа на почвата ни разрешават да отглеждаме ориз с доста малко вода ", изяснява той, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР